איך מונעים קנס לרשות המיסים עם דיווח נכון לביטוח לאומי?

הביטוח הלאומי הוא אחד מעמודי התווך של מערכת הרווחה הכלכלית של המדינה עבור אזרחיה, גוף הקיים ברוב המדינות המפותחות ואשר גובה מכולם מס עבור הכנסות מעבודה, כדי לתת בעת צרה או הגעה לשלב מסוים בחיים סכום או קצבה בהתאם לחוק הביטוח הלאומי והמקרה הפרטני. כך שמדובר על מערכת מורכבת, הן כלכלית והן חברתית וערכית, מערכת שכדי לעבוד כמו שצריך צריכה שהציבור והמעסיקים ידווחו נכון וישלמו את מס האמת שלהם עבור הביטוח הלאומי. דיווח לא נכון או לא תקין, עשוי לגרור אובדן זכויות וגם תשלום קנסות ואף אישומים פליליים!

 

ההבדל בדיווח בין עצמאי / שכיר / מעסיק

לכל סטטוס תעסוקתי יש חובת דיווח בט"ל ספציפית עבורו וגם אופן חישוב חבות מס הביטוח הלאומי ומס הבריאות משתנה בין מצבים תעסוקתיים. כך למשל, שכירים הלכה למעשה כלל לא מתעסקים בדיווח לביטוח לאומי כי הכל קורה מבחינתם "אוטומטית" דרך תלוש המשכורת והנושא באחריות המעסיק.

עצמאי נדרש לדווח בעצמו או דרך מייצג (משרד רו"ח, יועץ מס, עו"ד מיסים) לביטוח לאומי על הכנסותיו ולשלם את המס כנדרש. נציין כי עצמאי שהוא במקביל שכיר עדיין מחויב להעביר דיווח תקין ולשלם מס בגין הכנסותיו כעצמאי (זה מצריך גם תיאום מס ושאר היבטי מיסוי). ציבור העצמאיים יכולים לדווח לבט"ל תקופתית על הכנסותיהם ולשלם מקדמות ביטוח לאומי בהתאם להכנסות לאותו חודש או חודשיים. כאשר דרך נוספת היא שביטוח לאומי גובה מהעצמאי דמי ביטוח בהתאם להכנסותיו בשנת המס הקודמת – ולאחר הגשת דו"ח שנתי לשנת מס, יש לשלם הפרשי ביטוח לאומי או לקבל החזר על תשלום בעודף.

עצמאים קטנים עם מחזורי פעילות קטנים פועלים לרוב לפי הגישה השנייה וכך בפועל לא ממש מתעסקים בשוטף בדיווחים לביטוח לאומי, אלא חישוב חבות דמי הביטוח שלהם נעשה לפי שומת המס הנקבעת ע"י רשות המיסים לשנה הקודמת. עצמאים בעלי מחזורי פעילות גדולים יותר, לרוב עובדים בצמוד לרו"ח או מומחה מיסוי ומדווחים תקופתית וגם משלמים מקדמות בט"ל בהתאם לפעילות הכלכלית לאותה תקופת דיווח (חודשית או דו חודשית).

שכיר כאמור, לא ממש מתעסק בדיווח לביטוח לאומי כי נושא זה נמצא באחריות המעסיק.

על מעסיק לדווח ולשלם את דמי הביטוח עבור עובדיו. כאשר אי דיווח, אי העברת כספי הביטוח למוסד לביטוח לאומי או שאר מהלכים שבהם לא מועבר דיווח אמת או שלא משולם הסכום המלא והנכון – נחשבים עבירה ויכולים בהחלט לגרור תשלום קנסות כבדים וגם הליכים פליליים בגין עבירות מס והונאה של המוסד לביטוח לאומי.

נציין שעבור מעסיקים, עליהם לחשב, לגבות, לשלם ולדווח על דמי הביטוח הלאומי בגין עובדיהם ולעיתים גם בגין עובדיהם המקבלים פנסיה – כאשר חלק מהסכום מגיע משכר העובד עצמו וחלק משולם ע"י המעסיק עצמו.

 

לא מומלץ "לעגל פינות" בדיווח ותשלום דמי ביטוח לאומי

כמו לגבי כל היבט אחר במערכת המס הישראלית והעולמית, מאוד לא מומלץ לנסות "לעגל פינות" בהקשר לדיווח אמת ותקין ותשלום דמי ביטוח לאומי – לא כשכיר, לא כעצמאי ובטח לא כמעסיק שלגביו יש מערכת מורכבת יותר של דיווח ותשלום ולכן הוא חשוף לסיכון גבוה יותר בדמות קנסות והליכים פליליים.

אמנם מערכות הביטוח הלאומי ורשות המיסים אינן עובדות יחד בשוטף וגם אינן מחוברות ברמה המיידית, אך בסופו של דבר הנתונים בהחלט עוברים בין הביטוח הלאומי לרשות המיסים. כך שאם יש טעויות בדיווח, הדבר כנראה "יקפוץ" וידליק נורות אזהרה אצל הגורמים הרלוונטיים – וזה יכול לגרור בירור לא נעים, חקירה, תשלום קנסות וכאמור אפילו הליכים פליליים בגין העלמת מס או עבירות מס.

אם כבר הגעתם למקרה קיצון כזה, קריטי לערב עו"ד מס בהקדם כדי לנהל את התהליך בצורה מושכלת ואופטימאלית. באותו הקשר, אם אינכם בטוחים כיצד לדווח, מתי ואיך או האם טעיתם בדיווחי עבר, בהחלט מומלץ להיוועץ עם עורך דין מיסוי מומחה.

תמונה של עו"ד אלעד רייך
עו"ד אלעד רייך

עורך דין אלעד רייך ושות' , עוסק בתביעות נזיקין ביטוח ותאונות דרכים, מתוך שליחות ובמטרה לממש את מלוא הזכויות של לקוחות המשרד.אם ברצונך למקסם את פיצוי נזיקין המגיעים לך, עו"ד מטעם המשרד ישמח לעמוד לרשותך! נציגינו ממתינים לפנייתך כעת.

טלפון: 03-5180099

עורך דין נזיקין - אלעד רייך

ייעוץ וייצוג תביעת נזיקין וביטוח...

 משרד עורך דין מהמובילים בייצוג תביעות נזיקין, תביעות ביטוח, נזקי רכוש, תאונות עבודה...

השאירו פרטים ונחזור בהקדם