מתגוררים בבניין משותף ומעוניינים לערוך שיפוץ יסודי בבניין? עומדים בפניכם מספר אתגרים שיהיה עליכם להשלים ואפשר להתחיל בכך שתגייסו את כלל הדיירים לטובת העניין ותשיגו את ההסכמה להשתתפותם בפרויקט. אבל עוד מעבר לסוגיית ההסכמה בין כלל הדיירים, בשלב כלשהו תצטרכו גם לחתום על חוזה מול הגורם המבצע וחשוב מאוד שאל השלב הזה תגיעו מגובשים לחלוטין כך שלא ייווצרו חיכוכים מיותרים בין הדיירים, שיפגעו בחוזה עצמו.
מול מי צריך לחתום חוזה?
חוזה שיפוץ בית משותף הוא מונח גג שיכול לכלול כמה וכמה חוזים שעליהם יהיה עליכם לחתום מול מספר גורמים מקצועיים. כך למשל, ייתכן שבתחילה יהיה עליכם לחתום על חוזה עבודה מול האדריכל שיבנה עבורכם את תכנית הבנייה ויבנה את כתב הכמויות לפרויקט. לאחר מכן יהיה עליכם לחתום על חוזה לשיפוץ בניין משותף מול הקבלן המבצע, וזהו למעשה החוזה החשוב ביותר שיהיה עליכם לחתום עליו. בחוזה הזה אתם רוצים להקפיד על כל הדברים הבאים:
- מפרט מלא – בחוזה צריך להופיע מפרט מלא של כל הפעולות, החומרים והתוצאות שנכללות בפרויקט ושעליהם למעשה מתחייב הקבלן המבצע.
- מודל תשלומים – בחוזה צריך להופיע המודל שעל פיו יקבל הקבלן את תמורתו, ורצוי מאוד לקבוע תשלום מדורג לפי אבני דרך. השלים הקבלן אבן דרך שנקבעה בחוזה, יקבל את התמורה עבורה. כמו כן, חשוב תמיד שחלק מסוים, אפילו קטן מהתשלום, יוקצה לשלב שלאחר תום הפרויקט כשאתם יודעים שהכל בוצע כשורה ורק אז מקבל הקבלן את התמורה.
- בדק בית – בחוזה חשוב להכניס התחייבות של הקבלן לבצע תיקון של כל הליקויים שיימצאו במסגרת בדיקת בדק בית עם חברה המתמחה בתחום כמו הדר בדק שתבוצע על ידי מהנדס בניין מטעמכם בתום הפרויקט.
- פיקוח בנייה – בכל פרויקט של שיפוץ בניין משותף חייב שיהיה מפקח בנייה כמו קבוצת אגס מטעמכם שיוודא כי כל האינטרסים שלכם מתמלאים במסגרת הפרויקט. בחוזה חשוב מאוד לעגן את נושא הפיקוח על הבנייה ולעגן את סמכויותיו של מפקח הבנייה בפרויקט ואל מול קבלן הביצוע.
המורכבות של חתימה על חוזה לשיפוץ בניין משותף
חתימה על חוזה היא לכשעצמה משימה לא פשוטה שמעוררת בנו חששות רבים ודורשת משא ומתן עיקש. משימה זו הופכת למורכבת עוד יותר כאשר מדובר על פרויקט שיפוץ בניין משותף בו מעורבים מספר דיירים שלעיתים האינטרסים שלהם שונים ולעיתים כל אחד מהם רואה את הדברים מנקודת מבט שונה. על כן, חשוב מאוד שתבחרו נציג שמקובל על כלל הדיירים והוא יהיה הגורם שאחראי על חתימת החוזה. לא מדובר כמובן בצ'ק פתוח שמקבל אותו נציג ובכל מקרה הדיירים יקבלו את החוזה לבחינה לפני החתימה עליו, אבל בסופו של דבר אי אפשר להשאיר כל סעיף לדיון בין הדיירים, ויש להעניק לאותו נציג את הסמכות לחתום על החוזה בשם כלל הדיירים, אלא במקרים חריגים במיוחד.